Lees hier een korte feitelijke introductie en de opening van het bijbehorende fictieve verhaal.

De feiten

De schat in de beerput

Een van de meest bijzondere schatten uit de stad Groningen werd gevonden in 1911. Bij het maken van de fundamenten voor het magazijn van de heer Zigterman in de Oude Ebbingestraat werd een beerput aangetroffen met een grote hoeveelheid koperbeslag.

Zigtermans pand viel bij de bevrijding van Groningen in 1945 ten prooi aan de vlammen. Tegenwoordig is ter plaatse een supermarkt.

Het koperbeslag omvatte acht appostelhoofden in Romaanse stijl met bijpassende tekststroken uit de 12e eeuw en een tweede serie van bijbelse figuren met teksten uit het begin van de 13e eeuw. Ze vormen een uniek ensemble en het was dan ook een grote verrassing toen in 1980 bleek dat het Metropolitan Museum in New York een negende apostel bezat. Bij de grote tentoonstelling Groningen 1040 was dit beslagstuk even terug in Groningen.

 

Het verhaal

Onze negende kop

Groningen, 1911

Het automobiel dat voor het Groninger Museum voor Oudheden tot stilstand kwam, was groter dan ik ooit gezien had. De limousine schoof voor het raam van mijn bescheiden amanuensiskantoor langs en ik mόest wel opstaan om te gaan kijken.

Ik liet het archiefboek, waarin ik alle museumaankopen bijhield, voor wat het was en haastte me naar de hoofdingang.

Daar stond mijn werkgever en leermeester jonkheer Feith, geflankeerd door de voorzitter van het museum, de rijkste man van Groningen. Dat waren geen mannen waar je zomaar even naast ging staan.

“Laat me er eens langs, Wegter,” fluisterde een stem naast mij en ik werd aan de kant geduwd. Geërgerd keek ik toe hoe de kleine biologiestudent Van Giffen zich naast de jonkheer opstelde. Die brutale knaap wist veel van oude botten en aardewerkscherven. Jonkheer Feith noemt hem Ab, maar ik noem hem gewoon bij zijn achternaam, net als hij mij Wegter noemt en geen Heinz. En zo hoort het ook. In tegenstelling tot hoe Van Giffen zich hier gedroeg. Wat beeldt hij zich wel niet in? Onuitstaanbaar.

 

Voor meer informatie over de Apostelkoppen van de St. Walburgkerk en het gehele verhaal: lees het boek Schatten uit de schaduw