Lees hier een korte feitelijke introductie en de opening van het bijbehorende fictieve verhaal.

De feiten

Een gouden herenring

Op een van de eerste dagen van de archeologische opgraving van de Waagstraat vond Henk Nieuwenhuis van de Stichting Monument en Materiaal een gouden ring. In die laag was een bakstenen goot zichtbaar, waarvan we weten (dankzij het archief) dat die hoort bij het bestraten van de Grote Markt in 1447/1448.

De ring is waarschijnlijk in een vorm gegoten. Het deel dat aan de binnenkant van de herenvinger zit, is rond, de voorzijde is plat met twee kleine, uitstekende vleugels. Dat geeft het een Gotische vorm. Haaks op het platte deel zijn twee ‘kuipjes’ uitgespaard en er zijn  lipjes tegenaan gesoldeerd. In die kuipjes zijn twee blauwe saffieren geplaatst en vastgezet door de lipjes er tegenaan te drukken. Een van de lipjes is afgebroken, maar de stenen zitten na een eeuw of zes nog goed vast.

 

Het verhaal

In de goot

Groningen, 1447

Op de markt was het drukker dan gewoonlijk. Aan de huiskant was een hele groep verzameld. Daar werd vandaag begonnen met het bestraten van een brede strook. Er was al een diepe goot gegraven om het water af te voeren. Waarom er zo nodig veldkeien gelegd moesten worden en er een goot moest komen, begreep hij niet, maar hij had gehoord dat er meer vernieuwingen op komst waren.

“Kijk mensen,” sprak een welluidende stem. “Nu zakken jullie nog weg in de modder. Maar vanaf vandaag wordt er hard gewerkt om ervoor te zorgen dat jullie ook na een flinke regenbui nog met droge voeten op onze Grote Markt staan.”

Siebe liep naar de zijkant van de groep. Daar kon hij de spreker zien. Een rijke, goedgeklede man. Hij droeg een rood wambuis van fluweel met daar overheen een gele tabbaard die bijna goud van kleur leek. Over zijn schouders was een rode mantel van het duurste laken vastgezet met zilveren gespen. Om zijn vingers zaten indrukwekkende ringen. Van goud!

 

Voor meer informatie over de de gouden herenring met saffieren en het gehele verhaal: lees het boek Schatten uit de schaduw