Lees hier een korte feitelijke introductie en de opening van het bijbehorende fictieve verhaal.

De feiten

Het gebroken zwaard

Veel werk. Heel veel werk. Het moet dagen, misschien wel weken gekost hebben om het 14e eeuwse zwaard te vervaardigen, dat in 1998 teruggevonden werd in de Oude Boteringestraat in Groningen.

Dit zeldzame object lag hoogstwaarschijnlijk in een kuil in de grond ter hoogte van het steenhuis Oude Boteringestraat 52 (gebouwd rond 1300 of eerder).  Omdat de riolering  vervangen werd in de Oude Boteringestraat werd de grond – met het zwaard ongezien erin – afgevoerd naar een terrein bij Hoogkerk  waar het door de metaaldetectorpiloot  Henk Nieuwenhuis  werd ‘opgepiept’.

Het tweesnijdend zwaard – niet het gehele zwaard is teruggevonden, een stuk uit het midden ontbreekt – moet oorspronkelijk circa 93 centimeter lang zijn geweest.

Bijzonder aan het Groningse zwaard is verder de gevestknop. Deze knop is meestal ook van ijzer – net als het blad – en is bedoeld om een juiste balans te krijgen in het zwaard. Het ‘Boteringe’-zwaard heeft daarentegen een messing knop, die bovendien aan de bovenkant ook nog eens ingekrast is met een X-achtig teken, wellicht een eigendomsteken.

 

Het verhaal

De terugkeer van de ridder

Groningen, 1311

Duistere vormen renden door de ondergroei naast de Hereweg. Floris van Boteringh trok zijn zwaard en liet zijn linkerhandschoen in de beukelaar glijden, die aan zijn zadel hing. Twee mannen in bij elkaar gejutte kleren en pantserstukken sprongen de weg op. Ze spurtten op de oude ridder af, elk aan een kant van zijn paard, Hartwig. Het dier brieste maar liet zich niet van de wijs brengen, zoals het een goed strijdros betaamt. Floris beet zijn kaken op elkaar en wist ternauwernood een steek met een korte speer van de baardige man aan zijn linkerhand af te weren. Zijn schild vibreerde van de klap en Floris’ pols en elleboog kraakten. De steek van de andere, kale overvaller ving hij op met het sterk van zijn zwaard en behendig sloeg hij de speer opzij. Zijn aanvallers struikelden achteruit.

 

Voor meer informatie over het zwaard en het gehele verhaal: lees het boek Schatten uit de schaduw