Kanonskogels

Het verhaal van Schat zoekt Vinder bestaat uit archeologische vondsten en de feitelijke beschrijving daarvan én uit fictieve verhalen, geschreven door geïnspireerde auteurs.

Feit: Duizend bommen

In augustus 1672 vlogen de kogels heen en weer over de machtige Groningse vestinggrachten en vestingwallen. De kanonnen van Bisschop Bommen Berend van Münster vuurden richting stad en de Groningers vuurden de massieve kogels terug. In de stad was er veel schade aan huizen, maar de stadjers hielden onder aanvoerder Rabenhaupt dapper vol. Bommen Berend leed de grootste verliezen. Toen ook de bodem van zijn soldijkist zichtbaar werd, liep zijn leger leeg. Met de staart tussen de benen droop hij op 28 augustus af en was Groningen weer vrij. Een jaarlijks feest en een heldendicht waardig!

Fictie: schrijf je eigen verhaal!

Het project Schat zoekt Vinder geeft jou de gelegenheid je eigen verhaal te schrijven en in het boek Schatten uit de schaduw te voegen.


Over de feiten en het schrijven van je eigen verhaal kunt u een klein stukje lezen (onder Lees) en achtergrondgeluiden voor uw verhaal kunt u beluisteren (onder Luister). Onder Kijk kunt u foto’s en oude tekeningen bekijken.

Alle feiten en de instructies voor het schrijven van uw eigen verhaal kunt u lezen in het boek Schatten uit de schaduw.