Lees hier een korte feitelijke introductie en de opening van het bijbehorende fictieve verhaal.

De feiten

Kleren maken de man

In 2010 werden in de ondergrond van de Grote Markt te Groningen een bijzondere mantelspeld (fibula) en een bisschoppelijke munt gevonden.

Mantelspelden werden sedert de prehistorie al gebruikt om kledingstukken te sluiten en zijn in zekere zin de voorgangers van onze knopen. De sluitmechaniek is dezelfde als die van onze veiligheidsspeld, de vorm van de spelden is echter in de meeste gevallen uitgewerkt tot een sieraad. De speld van de Grote Markt heeft de vorm van een schijf, gemaakt van een koperlegering met verzilverde middenplaat met een diameter van 22 mm. Op de middenplaat is een embleem afgebeeld, bestaande uit van boven naar beneden: een kruis op een fors uitgevoerde Griekse letter omega(ω), samen ogenschijnlijk een ankerkruis vormend, daaronder een kleiner gelijkarmig kruisje bovenop de hoofdletter alfa (A).

 

Het verhaal

Versgeslagen zilver

Groningen, 1046

Het is avond als hij de half voltooide stadspoort van tufsteen passeert. Voor hem ligt een geplaveide weg: de eerste die hij in zijn leven gezien heeft. Het is te laat om de bisschop nog te bezoeken. Hij zal zijn intrek wel hebben genomen op de oude Koningshof, vlak bij de Maartenskerk.

De eerste boerderij links na de poort biedt onderdak aan passanten. Boven de ingang hangt een houten schild met het wapen van de bisschop: de met kruizen bekroonde alfa en omega.

Ik ben benieuwd of de bisschop weet dat hij beschermheer van deze herberg is, denkt Sibrand.

 

Voor meer informatie over de munt en de mantelspeld en het gehele verhaal: lees het boek Schatten uit de schaduw