Lees hier een korte feitelijke introductie en de opening van het bijbehorende fictieve verhaal.

De feiten

Een schat van een aapje

Wanneer je wees werd en je ouders hadden wat geld, dan kreeg je een plek in het Roode Weeshuis. Het weeshuis gaf je een slaapplek, een plek aan de tafel, eten en drinken en rode kleren.

Hoewel er soms wel meer dan honderd wezen tegelijk waren, zal het voor sommige kinderen best eenzaam zijn geweest. Geen vader en moeder meer, soms zelfs geen familie. Een huisdier was dus welkom.

Toen een deel van de gebouwen van het Roode Weeshuis werd afgebroken en de fundamenten werden opgegraven, kwamen er twee beerputten voor den dag. In de afvalput was behalve 400 jaar oude menselijke poep, ook huis-, tuin en keukenafval bewaard gebleven samen met gebroken vaatwerk en de botten van een aap.

Dick Brinkhuizen wist te achterhalen dat het hier ging om een Soenda-langoer. Dat is een levendige aap van ongeveer een halve meter hoog, met een net zo lange grijpstaart.

 

Het verhaal

Bananen en zand

Groningen, 1628

Jantien liep via de Grote Markt naar het Geestelijke Maagdenstraatje. Op de Markt prezen de marktkoopmannen hun waar aan. “Kom dit zien, kom dit zien! Ik heb Indische bananen uit Afrika. Een heerlijke, zoete lekkernij. Kom een stukje proeven!”

Indisch, Indië, daar komt meneer Pluis toch vandaan? Nieuwsgierig liep ze naar de marktkraam. Daar lagen gele, kromme vruchten aan een tros.

“Oe oe ie!” Meneer Pluis vloog uit haar handen en pakte een van bananen. Hij klom op de marktkoopman, vloog naar een vrouw die in de buurt stond en zwengelde zichzelf via verschillende hoofden en hoeden naar de huizen toe. Via een klimop klom hij naar boven en ging op het dak zitten.

Oh nee! Ze liep de vloekende marktkoopman achterna.

“Kom hier, addergebroed. Dat is mijn waar!”

Een stukje voor de gevel bleef ze staan en legde haar hoofd in haar nek. “Meneer Pluis, kom onmiddellijk naar beneden!”

 

Voor meer informatie over het aapje van het Roode Weeshuis en het gehele verhaal: lees het boek Schatten uit de schaduw