Lees hier een korte feitelijke introductie en de opening van het bijbehorende fictieve verhaal.

De feiten

Rendierjagers op jacht

De mensen van 13.000 jaar geleden trokken in kleine groepen door het land, op zoek naar de jachtbuit van het seizoen, zoals rendieren. In die periode liep de laatste ijstijd op zijn einde. Er waren struiken en kleine berken, vergelijkbaar met de omgeving van Lapland nu. De zee was ver weg, want in Scandinavië lag een kilometer dikke laag ijs, waarin water werd vastgehouden.

Veel mensen zullen er toen in onze streken nog niet hebben geleefd. Een paar handen vol en men kende elkaar waarschijnlijk. Zo af en toe kwamen groepjes elkaar tegen, wisselden nieuws uit, leerden van elkaar en leerden elkaar kennen, om vervolgens nieuwe groepen te vormen.

Het verhaal

Het inlossen van beloften

De haren op de Hondsrug, 9998 jaar voor Christus

Het waaide hard en de wind suisde door de bomen op de Hondsrug. Hij had zich opgekruld onder een struik, een eindje verwijderd van de rest van de familie. De rendiervellen had hij om zijn hoofd heen getrokken. Een armlengte van hem vandaan bromde de hond in zijn slaap. De poten van het dier schopten, alsof hij aan het rennen was in zijn droom. Ondanks het goede maal en de lange dag, was hij klaarwakker. Er was iets misgegaan, hij wist het zeker. Maar wat?

Als hij zijn hoofd buiten de vellen stak, wolkte zijn adem. Dook hij weg, dan werd het al snel heet en benauwd. Hij kon niets goed doen, zo voelde het. Haar broers hielden hem bij haar weg. Had hij zijn geschenk, het mes van vuursteen waar hij zo hard aan had gewerkt, direct toen hij haar zag op de heuvelflank al moeten geven? Nee, dat was niet het goede moment. Te toevallig, te gewoontjes…

Hij ging abrupt rechtop zitten. De hond schokte wakker en staarde hem aan. De maan scheen in de ogen van het dier en hij wist wat hij moest doen. De voorvaderen fluisterden het hem in. Of misschien juist wel de moeders van zijn voorvaderen…


Voor meer informatie over de vuursteenvondsten en het gehele verhaal: lees het boek Schatten uit de schaduw