Schatten uit de schaduw

ISBN: 9789081346801
Uitgeverij: Tilia Scriptum
Vorm: Full color groot formaat paperback, met omslagflappen
Pagina’s: 208
Prijs: € 12,50

Schatten uit de schaduw is onder andere te verkrijgen bij Godert Walter, Selexyz Scholtens, De purperen draak, The Readshop en de Bibliotheek.

Daarnaast is het ook te bestellen via: martijn@lindeboomconcepten.nl. Mail naam, adres (voor verzending) en aantal exemplaren. De verzendkosten bedragen € 2,76.


Bij deze website en de archeologische tentoonstelling Schat zoekt Vinder hoort dit boek. In dit boek worden archeologische schatten uit Groningse bodem nog meer in het zonnetje gezet. Schatten uit de schaduw dus!

Er zijn elf archeologische vondsten voor het boek geselecteerd, die in het boek beschreven worden en van een fictief verhaal voorzien.

Diezelfde vondsten vormen de basis voor deze website: ze staan allemaal op de kaart. Vanuit de kaart kun je de vondsten ontdekken, fragmenten van de feiten en verhalen erbij lezen, foto’s bekijken en audioverhalen beluisteren.

Van elke vondst wordt in het boek in een kort, populair wetenschappelijk stuk uiteengezet wat het is, waar het vandaan komt en uit welke tijd het stamt. Bij elk feitelijk stuk is een fictief verhaal geschreven, zodat de lezer zich helemaal in de tijd van het voorwerp waant.

Feit: Een dolk van vuursteen, een aapje uit de zeventiende eeuw, een gebroken zwaard, gouden ringen en zilveren munten, dat zijn een paar van de schatten waarop dit boek gebaseerd is.

Fictie: Een jongen die een baby beschermt, meneer Pluis die een weesmeisje opvrolijkt, een oude ridder die vecht tegen verraad en vele andere personages brengen de verhalen achter de schatten tot leven.

ISBN: 9789081346801
Uitgeverij: Tilia Scriptum
Vorm: Full color groot formaat paperback, met omslagflappen
Pagina’s: 208
Prijs: € 12,50 (exclusief verzendkosten)

Naast dat het boek in de winkels ligt is het ook te bestellen via: martijn@lindeboomconcepten.nl. Mail naam, adres (voor verzending) en aantal exemplaren.


Lees hieronder de NBD/Biblion recensie:

Annotatie:
Elf archeologische voorwerpen, waaronder een vuursteen uit de oudheid en een ijzeren kogel uit de zeventiende eeuw, zijn het uitgangspunt voor elf fictieve verhalen. Met informatie over de vindplaats, plaats in de geschiedenis en gebruik. Met veel illustraties in kleur en zwart-wit. Vanaf ca. 12 jaar. Met lit. opg.

NBD|Biblion Recensie:
Beschrijving van elf archeologische voorwerpen die in Groningen en omgeving zijn gevonden. Verteld wordt over vele eeuwen geschiedenis aan de hand van vondsten zoals: een vuursteen van 11.000 jaar voor Christus, een uit klei gebakken Christuskop uit de dertiende eeuw en een ijzeren kogel uit de zeventiende eeuw. Over elk voorwerp is informatie gegeven over de vindplaats, plaats in de geschiedenis en mogelijk gebruik. Op basis van deze gegevens hebben vijf auteurs, onder wie Tais Teng, Christien Boomsma en Gert Kortekaas, fictieve verhalen geschreven. Het kleurrijke boek bevat veel kleuren- en zwart-witillustraties over de vondsten zelf en bij de verhalen staan tekeningen. De verhalen zijn niet altijd eenvoudig te lezen door archaïsch woordgebruik. Het eerste verhaal is volledig in de derde persoon geschreven, zonder de namen van de verhaalpersonen. Vrij volle bladspiegel met tekst op onder meer perkamentkleurig papier. Bij het boek hoort een uitgebreide, interactieve website waarop voorleesfragmenten met bijpassende geluiden staan van delen van de verhalen. Dit kan de lezer helpen om zelf verder te gaan lezen. Een aantrekkelijk en leerzaam kijk- en leesboek over archeologie voor jongeren vanaf ca. 12 jaar.