Brandende kogels

 

(Michaëlschool, groep 5, 22 februari 2012)

 

Groningen, 1672

1

Casper loopt door de Boteringestraat, zijn hand op de knop van zijn degen. Hij denkt na over hoe hij aan knanonskogels kan komen. De kanonskogels zijn op en zo kan de stad niet verdedigd worden. Die gedachten vliegen even uit zijn hoofd, als hij de smidse ziet die net in brand is gevlogen door een schot van Bommen Berend. Hij heeft nu wel iets ander te doen dan na te denken! Dat huis heeft water nodig en vlug! Zo snel hij kan rent hij naar het huis toe, op zoek naar bluswater.

2

Sofie komt van de bakker. Ze ziet haar huis in brand staat. Ze schreeuwt: “Help! Mijn vader is nog binnen! Help!”

Een jongen in een musketiersuniform komt naar haar toe rennen. Hij komt Sofie helpen en hij probeert haar gerust te stellen.

3

Casper en Sofie rennen naar binnen.

“Pas op!” roept Casper. Een brandende dakspant valt bijna op Sofie. Gelukkig trekt Casper haar mee en de balk valt op de grond, zonder hen te raken.

Alles staat in brand en ze kuchen. Sofies kleren in haar kamer gaan ook in vlammen op.

“Mijn mooie kleding!” zegt Sofie droevig. Maar al snel wordt ze afgeleid. Casper ziet namelijk haar vader en hij wijst.

Sofie kijkt om en ziet haar vader ook. Geschrokken rennen ze naar de smid toe. “Kom we redden hem snel!” roept Casper en hij grijpt zijn armen, terwijl Sofie haar vaders voeten pakt.

4

Ze komen uit het brandende huis. Ze leggen Sofies vader op een veilige plek neer en ze kijken elkaar in de ogen.

Sofie zegt: “O, bedankt dat je hem gered hebt. Hoe heet je eigenlijk?”

“Ik ben Casper,” antwoordt de soldaat. “En jij bent toch Sofie? De mooie dochter van de smid?”

Ze bloost en vraagt: “Waarom was je eigenlijk hier? Moet je de muur niet verdedigen?”

“Ik kwam kogels zoeken. Maar dat is nu even niet zo belangrijk.”

“Dat is ook zo. Wat moeten we nu doen?”

Ze kijken naar haar vader, die bewusteloos tussen hen in ligt.

“Ik denk dat we hem naar de chirurgijn moeten brengen,” zegt Casper.

5

De dokter wist de smid snel weer beter te maken. Hij was bewusteloos geworden en bijna gestikt. Maar gelukkig hadden Casper en Sofie hem net op tijd gered.

“Ik wil je graag helpen, Casper,” zei Sofie, na overleg met haar vader. “In de smidse ligt een flinke voorraad kogels, die we toch al naar de verdedigers wilden brengen. Maar toen vloog de smidse in brand. Als we die uit de brokstukken opgraven, kunnen jullie ze gebruiken.”

Casper fleurde helemaal op. Niet alleen omdat hij toch nog zijn opdracht zou volbrengen, maar vooral door de blik in Sofies ogen. Voelde zij het zelfde voor hem als hij voor haar?

Hand in hand liepen ze naar de smidse toe, om de kogels op te gaan graven. Ze waren nog roodgloeiend, maar zeer geschikt om af te schieten op Bommen Berend. Niet lang daarna ging de vijand ervandoor en Casper en Sofie leefden nog lang en gelukkig.

Op 22 februari 2012 geschreven door: David M, Timur, Anna, Christina, Lotte, Junior, David T, Mairin, Christi, Kevin, Martyllo, Olivier, Jewanne, Tim, Mila, Stella, Lucas, Silver, Rutger, Yasmina en Camillo, tijdens Schat zoekt Vinder op School met Martijn Lindeboom.