De valse schurk

 

(Borgmanschool, locatie Warmoesstraat, groep 6/7, 4 oktober 2011)

 

Groningen, 1672

 

Julius en Lisabeth lopen naast elkaar over de markt en ruiken verse vis. Voor de vader van Julius doen ze inkopen. Lisabeth woont nu tijdelijk bij Julius in huis, omdat ze is weggelopen bij haar oom Bommen Berend. Ze vindt dat hij een slechte oom is, omdat ze heeft gehoord dat hij Groningen wilde aanvallen. En daar had ze nou juist vrienden gemaakt, zoals Julius en zijn familie.

Ze horen kanonskogels door de lucht schieten. Ze duiken weg en zien waar de kogel neerkomt en uit elkaar spat. Geluk gehad. Ze lopen verder.

Leon, die De Schurk genoemd wordt, staat een eindje verderop. Hij ziet Lisabeth tussen de kraampjes door lopen. Leon de Schurk is blij dat hij Lisabeth eindelijk gevonden heeft, maar hij schrikt ook. Hij neemt een aanloop.

Julius staat bij de viskraam. Hij kijkt een beetje rond, terwijl Lisabeth de vissen bekijkt. Hij staart naar de luidende Martini toren. Opeens voelt hij Lisabeths hand op zijn schouder. Als ze net iets wil zeggen, komt er een man aanrennen. Hij pakt Lisabeth en gooit haar over zijn schouder. Ze geeft een harde gil. Iedereen kijkt om, Leon sprint er vandoor met Lisabeth over zijn schouder.

Overal slaan kanonskogels in de grond. Julius rent achter de schurk aan. Hij ruikt buskruit. Een kanonskogel stuitert over de markt. Hij kijkt opzij en ziet een vrouw zonder voet. Hij kijkt nog eens goed naar de kogel, er ligt bloed en ziet dan een afgehakte voet. Hij moet er niet aan denken … Hij rent snel verder. Julius ziet nog een stukje rode jurk en rent er snel achteraan.

“Laat haar los!” schreeuwt hij achter de Schurk aan.

Leon rent verder, met Lisabeth over zijn schouder, geschrokken dat hij achtervolgd wordt. Lisabeth grijpt een paal van een marktkraam. Leon de Schurk trekt aan Lisabeth, hij valt voorover.

Julius wil ze inhalen, maar plotseling komt daar een kanonskogel. Hij komt recht op Julius af, hij kan nog net stoppen voordat de kogel ontploft.

Leon wordt moe en laat Lisabeth los. Ze vallen samen op de grond. Waarom wordt hij achtervolgd, vraagt Leon zich af. Hij krabbelt weer overeind. Lisabeth probeert weg te rennen maar het lukt niet.

Julius haalt Leon en Lisabeth in. Leon duwt Lisabeth opzij, pakt zijn degen en dreigt er mee, terwijl hij roept: “Wat moet je van me?”

Julius trekt snel zijn eigen degen en ze kijken elkaar strak in de ogen. In de verte horen ze kanonskogels in de lucht. Lisabeth komt overeind en kijk naar Leon. Ze herkent iets van hem, hij lijkt op iemand van vroeger!

Dan kijkt Leon Lisabeth aan en zegt: “Jij bent toch het nichtje van Bommen Berend?”

“Ik steek je overhoop!” roept Julius en hij haalt uit. Leon kan nog maar net afweren. Lisabeth staat op en rent naar de vechtende mannen toe.

Ze schreeuwt: “Hou op! Leon is niet slecht!” Het is een ogenblik stil. Dan vraagt Julius: “Waarom nam hij jou dan mee?”

“Hij wou mij redden van een kanonskogel die eraan kwam,” bedenkt Lisabeth zich.

Dan zegt Leon: “Ja, dat klopt. Ik ben gestuurd om haar te beschermen. En toen kwam jij achter me aan!”

Opeens horen ze een hele harde knal. Als ze weer kijken zien ze een huis dat naar hun kant krakend instort. Lisabeth pakt de beide kerels bij hun kraag en sleurt ze mee naar een veilige plek. Een tel nadat ze weg zijn stort het huis in elkaar …

Het geredde meisje redde zo de twee vechtersbazen.

Op 4 oktober 2011 geschreven door: Dennis, Adzim, Matthijs, Robin, Mackson, Noa, Melike, Maud, Emma, Annemay, Amall, Jackey, Kim, Merel, Marleen, Saliou, Andris, Menno, Nova, Cilia en Robin tijdens Schat zoekt Vinder op School met Martijn Lindeboom.