Het rattenbrouwsel

 

(Groningse schoolvereniging, groep 5A, 3 februari 2012)

 

Groningen, 1672

1

Cathelijn is met de tomaten bezig. Ze wil wat uien pakken uit de voorraadkast. Ze trekt de kast open en daar… ziet ze de grootste rat die ze ooit gezien heeft. Ze gilt zo hard dat de rat ook schrikt en een eindje omhoog springt. Alle mensen kijken naar de keuken. Cathelijn kan alleen maar naar de rat kijken. De rat heeft een vette dikke puist op zijn snuit en hele vieze poten.

2

Alexander loopt door de Boteringestraat en hoort de gil. Hij rent naar het gebouw, gooit de deur open en rent naar de keuken. Snel grijpt hij zijn rattenvangersspullen uit zijn tas en hij lokt de ratten naar zich toe. Hij stopt de rat met de puist als eerste in een kooi.

“Hallo, ik ben Alexander,” zegt hij tegen de geschrokken kokkin.

“Ik ben Cathelijn,” antwoord zij. “Bedankt voor de hulp.”

3

Alexander trekt de deur achter zich dicht en hij loopt naar de Grote Markt. Hij veegt zijn blonde haar voor zijn gezicht weg. Hij ziet dat er een kanonskogel midden op de markt valt en hij kijkt verbaasd omhoog. Hij ziet wel tien bommen uit de lucht komen. Hij rent terug naar het restaurant van Cathelijn.

“Waarom ben je terug? En waarom heb je de ratten nog bij je?”
“Ik kom je waarschuwen, er is een bommenaanval!”

Haastig lopen ze samen het restaurant uit. Ze moeten heel voorzichtig zijn, want overal komen kogels neer.

“Die rottige Bommen Berend!” roept Cathelijn uit. “Als er maar iets was, waar hij bang voor was, dan konden we hem wegjagen.”

“Iedereen is bang voor ratten!” roept Alexander uit. “Behalve ik.”

“Dat is het!” roept Cathelijn uit. “Kom mee, terug naar de keuken!”

4

“Wat bedoel je?” vraagt Alexander.

“We maken een brouwsel om alle ratten weg te jagen. Recht naar Bommen Berend toe!”

Alexander knikt. “Dan weet ik wel wat in dat brouwsel moet!”

Ze rennen terug naar Cathelijnes restaurant, dat nauwelijks geraakt is en gaan koken. Alexander stopt allemaal dingen die ratten vies vinden in het brouwsel. De rat met de puist trekt zijn neus er voor op en deinst achteruit.

5

Het brouwsel is klaar. Ze verdelen het brouwsel over veel mensen en beginnen aan de noordkant van de stad. Overal vluchten de ratten voor ze weg, naar het zuiden, waar het vijandelijke kamp is op de Kempkensberg.

Opeens ziet Bommen Berend duizenden ratten op zich afkomen. Hij schrikt heel erg, vooral van die rat met de puist. Hij let niet meer op de bommen. Hij begint heel hard te rennen en al zijn mannen rennen achter hem aan.

Het was 28 augustus toen Bernhard von Galen wegrende. Vandaar dat de feestdag Gronings Ontzet, ook wel Bommen Berend genoemd, op die dag gevierd wordt.

 

Op 3 februari 2012 geschreven door: Teun, Alizée, Margot, Max, Bernard, David, Tomas, Marah, Maia, Madelon, Vera, Robert, Yan, Loekie, Willem, Jolien, Marian, Maartje, Liz, Amber, Jasper, Kasper, Felix, Joarl, Fedora en Fleur, tijdens Schat zoekt Vinder op School met Martijn Lindeboom.