Het project

Schat zoekt Vinder

Eind 2010 kwamen stadsarcheoloog Gert Kortekaas en schrijver Martijn Lindeboom bij elkaar om een vervolg te schrijven op het boek Het gebroken zwaard (uitgeverij Noordboek, 2009). Maar ze wilden meer dan een boek, ze wilden een bijbehorende, rondreizende tentoonstelling, een uitgebreide website, een educatief programma en uitbreidingsmogelijkheden voor de toekomst.

In gemeente Groningen, de Bibliotheek, het Groninger Museum, stichting Monument en Materiaal en het Groninger Forum vonden ze partners om hun ambitieuze plannen tot uitvoering te brengen.

Schat zoekt Vinder – de tentoonstelling

De mobiele tentoonstelling was het eerst voor elkaar. Bij de expositie hoorde ook het Zwaard van Groningen, een replica van het gebroken zwaard van de Boteringestraat, gesmeed door archeoloog en wapensmid Sebastiaan Pelsmaeker. Dit zwaard is te winnen voor alle bezoekers van de tentoonstelling, als ze zich inschreven en op de foto gingen.

Er werd expliciet gemikt op publiek dat normaal minder snel met archeologie, verhalen en cultuur in aanraking komt. De archeologische expositie Schat zoekt Vinder is langs festivals in Lewenborg, Beijum en Selwerd-Paddepoel, braderieën in Ten Boer, Haren, Vinkhuizen en Noorderzondag getrokken. 250 mensen zijn op de foto gegaan met ridder Hilbrand van Boteringh (een alterego van Martijn Lindeboom) en het Zwaard van Groningen.

Schat zoekt Vinder – de presentatie

Op 4 oktober komen alle lijnen van het project Schat zoekt Vinder bij elkaar. Het Zwaard van Groningen wordt verloot, het boek Schatten uit de schaduw wordt gepresenteerd, de tentoonstelling krijgt een vaste plek én deze website wordt gelanceerd.

Schat zoekt Vinder – op school

Schijver Martijn Lindeboom heeft vijftien klassen van vijf scholen bezocht om te vertellen over archeologie en geschiedenis en om samen met de klas een verhaal te schrijven. Elke leerling kreeg het boek Schatten uit de schaduw, waar het verhaal van de klas in geplakt kan worden.

Schat zoekt Vinder gaat door!

Het schoolproject is in februari 2012 afgerond. In maart is de prijs voor het beste verhaal uitgereikt door de burgemeester: een tweede Zwaard van Groningen, dat boven de deur van de klas geschroefd is, met de namen van de leerlingen in de houder gegrift.

Inmiddels zijn er Schat zoekt Vinder stadswandelingen te boeken via FeelFree.

Zodra er gelegenheid toe is, zal deze site uitgebreid worden met nieuwe voorwerpen, verhalen en locaties.

Meewerkende instellingen:


Het boek Schatten uit de Schaduw bevat tien spannende verhalen die gekoppeld zijn aan de archeologische vondsten die te bezichtigen zijn op de tentoonstelling. Ze zijn geschreven door de auteurs Martijn Lindeboom, Tais Teng, Bianca Mastenbroek en Christien Boomsma.

Elk verhaal wordt voorafgegaan door een populair wetenschappelijk artikel van ongeveer vier bladzijden, geschreven door stadsarcheoloog Gert Kortekaas en zijn collega-archeologen. Kortekaas droeg ook één van de verhalen bij.

Het boek bevat vele illustraties van kunstenaar Remco Nieboer, die ook de vormgeving heeft verzorgd.

Een aantal bijzonderheden van dit project:

* in het boek zit een hoofdstuk dat de lezer uitdaagt zelf zijn eigen verhaal te schrijven. Via deze website kun je op den duur je eigen verhaal in de juiste opmaak zetten, zodat je je eigen verhaal in het boek kunt plakken;

* van elk verhaal is een luisterversie gemaakt. Deze zijn op de website te ontdekken en via QR codes bij de tentoonstelling mobiel te bereiken;

* schrijver Martijn Lindeboom is 15 basisschoolklassen langs gegaan met Schat zoekt Vinder op School, waar hij vertelde over geschiedenis, archeologie en verhalen bedenken. Met de klas heeft hij elke keer een nieuw verhaal gemaakt, dat op de website is verschijnen;

* gedurende de ‘zomer’ van 2011 zijn er zeven festivals en braderieën bezocht met de mobiele tentoonstelling van Schat zoekt Vinder. De bezoekers konden zich inschrijven voor de verloting van een exemplaar van het Zwaard van Groningen;

* De klas met het beste verhaal in de serie Schat zoekt Vinder op School, heeft ook een Zwaard van Groningen gewonnen, uitgereikt door de burgemeester;